Podsekcije

 

Ob impulzih raziskav

Član raziskovalne skupine na WETSUS-u

Dr. Elmar Fuchs (desno) and Dipl. ing. Johannes Larch (levo) na konferenci o vodi v Rusiji Dr. Elmar Fuchs (desno) and Dipl. ing. Johannes Larch (levo) na konferenci o vodi v Rusiji
GRANDER® je član skupine "Fizika uporabne vode" pri nizozemski organizaciji za raziskave voda WETSUS, ki jo vodi dr. Elmar Fuchs, in je zato sproti obveščen o razvoju raziskav vode, ki so po samo desetletju pokazala določen dvig.

Kaj ali kdo je "Wetsus"?

Dipl. ing. Larch (Vodja raziskav priGRANDER®-ju):  Wetsus je mednarodni center odličnosti za raziskave trajnostnega upravljanja z vodami na Nizozemskem, ki je ustvaril interdisciplinarno platformo, v kateri znani znanstveniki z vsega sveta preiskujejo fenomen vode iz različnih perspektiv. Od leta 2008 je Wetsus edini svetovni center, na katerem je mogoče pridobiti posebno izobrazbo in naziv "Master of Water Technology".

Katere teme in projekte upravlja Wetsus?

Dipl. ing. Larch (Vodja raziskav priGRANDER®-ju):  Program znanstvenega raziskovanja obsega zasebna in javna področja v zvezi z vodo. Raziskovalne skupine delajo na več kot 20 specializiranih področjih vode, rešujejo globalne probleme z vodo, na primer čiščenje alg iz jezer in rek, zmanjševanje blata v čistilnih napravah preko organizmov ali nekonvencionalnih metod čiščenja vode. Specializirano področje, v katerem Grander aktivno sodeluje, vodi avstrijski znanstvenik dr. Elmar Fuchs.

Zakaj je "Avstrija" tako močno zastopana v Wetsusu?

Dipl. ing. Larch (Vodja raziskav pri GRANDER®-ju): Avstrijski znanstveniki in raziskovalci so vodilni na področju raziskav voda in so zelo cenjeni v svetu fizike in merilnih tehnologij. Poleg tega sta Avstrija in njena vodilna (vodna) mentorja Viktor Schauberger in Johann Grander na področju raziskav narave pripravila teren za vse druge znanstvenike in raziskovalce.

Kaj so odkrili pri Wetsusu?

Dipl. ing. Larch (Vodja raziskav pri GRANDER®-ju): Delovna skupina "Fizika uporabne vode" z Elmarjem Fuchsom in Granderjem je odkrila novo stanje vode in pri tem nasprotovala doslej znanim znanstvenim načelom, da voda prevzema le dve osnovni stanji (tekoča voda in led ), ko gre za notranji red.

Kako je to odkritje povezano z "vodnim mostom" Elmarja Fuchsa?

Dipl. ing. Larch (Vodja raziskav pri GRANDER®-ju):  Ekipa dr. Elmarja Fuchsa na je na Univerzi v Grazzu ponovno opravila eksperiment z vodnim mostom (polaganje destilirane vode v dveh kozarcih pod večjo napetost in nato počasi odmikanje obeh kozarcev). To je bil prvi podrobnejši znanstveni pogled na pojav vodnega mostu. Vodni most prikazuje neslutene značilnosti vode in končno se lahko dokaže, da se voda vodnega mostu po svoji strukturi razlikuje od normalne vode.

  • Johann Grander Sen.

    (1930 - 2012)

    "Zemlja je živa stvar."

Glasilo

Naročite se na naše novice in dobite ekskluzivni dostop do zanimivih informacij.

S klikom na gumb "Naroči se" se strinjate z našo politiko zasebnosti.
×
 
Vas zanima najboljša voda za vaš dom?

Naši strokovnjaki za vodo vam bodo z veseljem svetovali, brez obveznosti in skupaj z vami ustvarili vaš individualni vodni koncept - za trajnostno najboljšo vodo iz vaše pipe.