Podsekcije

 
Zgodovinski rudnik Kupferplatte

Zgodovinski rudnik Kupferplatte

Zanimivo potovanje v preteklost

Zgodovinski rudnik Kupferplatte - v bližini podjetja GRANDER® - je edini še delujoči rudnik bakra v Evropi.  Konec 80. let ga je kupila družina Grander, ki ga je ob pomoči mnogih prostovoljcev tudi obnovila. Tone in tone jalovine so odstranili ročno, rove so na novo podprli in zavarovali, izkopati pa je bilo potrebno tudi nov prezračevalni jašek za oskrbo s svežim zrakom. 28. julija 1990 so zgodovinski rudnik Kupferplatte odprli za javnost in ob tem priredili slovesnost.

Od takrat naprej predstavlja en ogled dnevno razburljivo dogodivščino za celo družino.

Nadenemo si zaščitne čelade, vstopimo v vagon in že potujemo!  Potovanje v preteklost rudnika v Jochbergu se začne z vožnjo z originalno rudniško železnico v notranjost gore. Obiskovalci izvedo zanimive stvari iz dolgoletne zgodovine tirolskega rudarjenja - razburljiva in vznemirljiva vožnja.  Neposredno ob vhodu je dnevna rudarska pot, z desetimi postajami, vrednimi obiska.

Izvir Stephanie

Izvir Stephanie vre iz jaškov rudnika Kupferplatte. V prvih dneh revitalizacije vode je Johann Grander vodo za svoje teste dobil iz izvira pri Pass Thurn blizu Jochberga. Vendar pa voda iz tega izvira ni mogla biti uporabljena po deževju, ker je bila deževnica, pomešana z izvirsko vodo in njenimi lastnostmi, bistveno spremenjena.
Preberi več
  • Johann Grander Sen.

    (1930 - 2012)

    "Zemlja je živa stvar."

Glasilo

Naročite se na naše novice in dobite ekskluzivni dostop do zanimivih informacij.

S klikom na gumb "Naroči se" se strinjate z našo politiko zasebnosti.
×
 
Vas zanima najboljša voda za vaš dom?

Naši strokovnjaki za vodo vam bodo z veseljem svetovali, brez obveznosti in skupaj z vami ustvarili vaš individualni vodni koncept - za trajnostno najboljšo vodo iz vaše pipe.