Podsekcije

 

Tehnična univerza v Grazu je ponovno odkrila vodni most

Ko se vodi zmeša in se vzpenja po stenah

Philipp Ball, dolgoletni urednik revije "Science", ugledne znanstvene revije, je leta 2008 razložil: "Neprijetno je priznati, toda stvar, ki pokriva dve tretjini našega planeta, je še vedno skrivnost. Še huje, bolj gledamo, bolj se kopičijo težave: nove tehnike, ki globlje prodirajo v molekularno strukturo tekoče vode, povzročajo več ugank."

Philipp Ball, dolgoletni urednik revije "Science", ugledne znanstvene revije, je leta 2008 razložil: "Neprijetno je priznati, toda stvar, ki pokriva dve tretjini našega planeta, je še vedno skrivnost. Še huje, bolj gledamo, bolj se kopičijo težave: nove tehnike, ki globlje prodirajo v molekularno strukturo tekoče vode, povzročajo več ugank."

Dipl. ing. Larch meni, da bo trajalo nekaj časa, preden bo znanost razvila ustrezno veliko in splošno priznano osnovno znanje o vodi.

Vodni most to jasno pokaže: čeprav se dobro zavedamo podobe vodnega mostu in njegovih značilnosti, o njem ni nobene priznane teorije, ki bi se celo približala opisu tega pojava. Podobno je v primeru GRANDER-ove revitalizacije vode: že več kot 20 let je mogoče opazovati učinke revitalizacije, vendar z znanstvenega vidika ni bilo priznane teorije, ki bi ustrezno razložila ta naravni fenomen.

Bolj intenzivno, kot se ukvarjamo s temo vode, bolj ta se zdi skrivnostna in zmedena. Pri vsakem odgovoru se pojavijo dodatna vprašanja. Model razlage, ki bi bil dovolj primeren za celovito razlago fenomena vode, še ni predstavljen. Sodobne raziskave voda vedno predstavljajo nova odkritja in konvencionalno znanje postavljajo na glavo. Odkrijejo se nova spoznanja, ki ne bi smela niti obstajati v fizikalnih razmerah......

Vodni most

Dr. Elmar Fuchs je v svetu fizikov prejel veliko pozornosti, ko je objavil dokument o enem najbolj fascinantnih vodnih pojavov sodobnega časa: visečem vodnem mostu.

Kadar se voda visoke čistosti in destilacije postavi v dve posodi pod visoko napetostjo, in ko počasi odmikate posode drugo od druge, preskoči "iskra". Nato se tekočina »sprehaja« vzdolž posode proti vrhu in tvori vodni most med obema posodama.

Za laike se zdi, da je ta slika s termo kamero nora ljubezenska privlačnost. Elmar Fuchs povzame rezultat: "Skozi naš eksperiment smo uspeli dokazati, da voda teče čez most v obeh smereh." Interdisciplinarna raziskovalna skupina, ki jo sestavljajo kemiki, fiziki, elektro-tehniki in strojniki Tehniške univerze v Gradcu, je z odkritjem odkrila znanstveno senzacijo.

Javno zanimanje za vodni most raste

Ko je dr. Elmar Fuchs predstavil svoja odkritja na mednarodni konferenci o vodah v Moskvi leta 2006, je s tem sprožil val javnega zanimanja.

Na Nizozemskem se je "Wetsus", mednarodno priznani kompetenčni in raziskovalni center za trajnostno upravljanje z vodami, zavedal novih vodnih ugotovitev in imenoval Fuchsa za vodjo raziskovalne skupine, ki želi nadalje raziskati ta pojav z uporabo najsodobnejših raziskavalnih in merilnih tehnik.

Številni znani znanstveni časopisi, kot je "Nature", so objavili poročila o senzacionalnem odkritju. Tudi evropski vesoljski organi ESA so pokazali veliko zanimanje, ter želeli odgovor, kako se ta pojav obnaša v breztežnem prostoru. Kot rezultat je dr. Fuchs zgradil model v paraboličnem letu ESA in zdaj delajo na izgradnji modela v vesoljskem letu.

Ali obstaja takšna stvar kot je voda z neznano notranjo strukturo?

neverjetno, vendar resnično: v eksperimentu dr. Fuchsa voda z električno napetostjo 25.000 voltov premaga razdaljo do 25 mm. Skozi to vodo prikazuje popolnoma nove značilnosti glede gostote in strukture.

Kaj to pomeni - ne samo za svet znanosti, ampak tudi za nas, uporabnike, ki uživamo v vodi?

Da bi odgovorili na ta in številna dodatna vprašanja, Dr. Elmar Fuchs sodeluje z Wetsusom skupaj z mednarodno raziskovalno skupino za nadaljnje raziskovanje ugotovitev, ki obkrožajo vodni most. In človeštvo je en velik korak naprej ...

"Kar vemo, je samo kaplja, toda kar ne vemo, je ocean." (Sir Isaac Newton, 1643 - 1727)

Zanimivi filmi:

  • Johann Grander Sen.

    (1930 - 2012)

    "Naše podnebje postaja toplejše in bolj neurejeno."

Glasilo

Naročite se na naše novice in dobite ekskluzivni dostop do zanimivih informacij.

S klikom na gumb "Naroči se" se strinjate z našo politiko zasebnosti.
×
 
Vas zanima najboljša voda za vaš dom?

Naši strokovnjaki za vodo vam bodo z veseljem svetovali, brez obveznosti in skupaj z vami ustvarili vaš individualni vodni koncept - za trajnostno najboljšo vodo iz vaše pipe.