Podsekcije

 
Raziskave vode

Raziskave vode

Bolj intenzivno, kot se ukvarjamo z vprašanjem vode, bolj zmedeno ta deluje ...

Kot kratek uvod v znanost o vodi se moramo zavedati, da do danes v tradicionalni znanosti ni bilo nobenih dokazov o različnih stanjih "tekoče" vode, zato se lahko sledeče odkritje šteje za senzacionalno.

Voda obstoji v različnih oblikah.

Pred časom je dr. Elmar Fuchs Pritegnil pozornost fizikov celega sveta, ko je opisoval pojav vode, imenovan plavajoči vodni most.

Vodni most je pojav, ki ga je odkril Lord Armstrong davnega leta 1893 in je bil do nedavna pozabljen. V tej predstavitvi postavimo dva kozarca z destilirano vodo pod električno napetost in napetost povzroči plavajoči vodni most med obema kozarcema.

Dr. Elmar Fuchs se je z Graške univerze preselil na Nizozemsko, kjer sedaj vodi znanstveni projekt
Raziskave odličnosti Wetsus - centra za trajnostno tehnologijo vode. Ob uporabi najmodernejše tehnologije in preciznih merilnih naprav nadaljuje z raziskovanjem pojava vodnega mosta.

Uspešno, kot lahko vidimo

S kamerami velike hitrosti in femto sekundnimi laserji so ugotovili, da voda poleg znanih "ohlapnih" in "trdnih" povezav (značilnih za tekočo vodo in led) oblikuje tudi drugačne strukture. S tem so vstopili na "nikogaršnje ozemlje" med "ohlapno" in "trdno" in razširil klasično znanje o vodi.

Dinamične oblike vode

Voda v tekočem stanju ne tvori trdnih struktur, temveč se povezave v vodni mreži neverjetno hitro spreminjajo. V samo nekaj femto sekundah. Raziskave na WU so pokazale, da se dinamika povezav še poveča, ko je voda pod napetostjo. To je zelo pomembno tudi za biologijo, saj se v živih celicah pojavijo primerljiva in še močnejša polja.

Nadaljnje študije Wetsusa v sodelovanju z NASo so pokazala, da so bile bakterije, ki so potovale po vodnem mostu, bolj živahne od tistih, ki niso potovale preko mosta.

Kaj vse to pomeni, trenutno še ni povsem jasno, lahko pa je začetek novega (dinamičnega) modela vode.

Johann Grander - pred svojim časom

Dejstvo, da lahko voda spreminja svojo notranjo strukturo in obliko odgovarja idejam in konceptu Johanna Granderja, ki je že pred več kot tridesetimi leti odkril, da je s pomočjo magnetnih motorjev momogoče vodi spremeniti oziroma močno ojačati njeno notranjo strukturo. Koncept vedenja vode, ki ga je odkril Johann Grander, je vgrajen v ideji: z izboljšanjem stabilnosti vode izdelati stabilen sistem, s tem voda pridobi sposobnost samočiščenja, rezultat tega pa je kvalitetnejša voda.

Potreba po novem vodnem modelu postaja nuja.

Zaradi neštetih animalij vode je iskanje "novega" modela vode vse bolj pomembno. Senzacionalno odkritje Wetsusa poudarja znanstveno povpraševanje. Kdaj in če sploh bo odkrit splošno veljaven vodni model, ni znano. Vsekakor pa vemo, da obstoji znanje, ki se še poglablja in ki z izzivi današnjih dni ruši fizikalne zakone in da raziskave vode še zdaleč niso dosegle vrhunca.

Tehnična univerza v Grazu je ponovno odkrila vodni most

Philipp Ball, dolgoletni urednik revije "Science", ugledne znanstvene revije, je leta 2008 razložil: "Neprijetno je priznati, toda stvar, ki pokriva dve tretjini našega planeta, je še vedno skrivnost. Še huje, bolj gledamo, bolj se kopičijo težave: nove tehnike, ki globlje prodirajo v molekularno strukturo tekoče vode, povzročajo več ugank."
Preberi več

Ob impulzih raziskav

GRANDER® je član skupine "Fizika uporabne vode" pri nizozemski organizaciji za raziskave voda WETSUS, ki jo vodi dr. Elmar Fuchs, in je zato sproti obveščen o razvoju raziskav vode, ki so po samo desetletju pokazala določen dvig.
Preberi več
  • Johann Grander Sen.

    (1930 - 2012)

    "Niti dve vodi nista enaki."

Glasilo

Naročite se na naše novice in dobite ekskluzivni dostop do zanimivih informacij.

S klikom na gumb "Naroči se" se strinjate z našo politiko zasebnosti.
×
 
Vas zanima najboljša voda za vaš dom?

Naši strokovnjaki za vodo vam bodo z veseljem svetovali, brez obveznosti in skupaj z vami ustvarili vaš individualni vodni koncept - za trajnostno najboljšo vodo iz vaše pipe.